De cultuur van Thailand

liggende Boeddha

De Thaise cultuur is beinvloed door het Boeddhisme, maar ook zijn er elementen uit het Hindoeisme in terug te vinden en zoals elk ander land zijn ook de omringende landen van invloed geweest.
Het Boeddhisme is in hele het land duidelijk zichtbaar door de vele prachtige tempels die Thailand rijk is en waarvan de meesten meer dan de moeite waard zijn om eens te bezoeken. In Bangkok zijn een aantal bijzonder mooie tempels, zoals Wat Pho, waar ook de liggende Boeddha te bewonderen is en natuurlijk ook één van de belangrijkste tempels in Thailand What Pra Kaew (bij het koninklijk paleis) met de smaragden Boeddha. Twee tempels maar terwijl er zoveel meer zijn die echt meer dan de moeite waard zijn om te bezoeken. Over de tempels van Bangkok leest u meer bij excursies.
Veel van de Boeddha's in de tempels worden door de Thai beplakt met flinterdun goudfolie wat in de tempel verkocht word. Uiteraard heeft de plek waarop het folie geplakt word ook een betekenis. Het hoofd voor wijsheid en op de borst voor gezondheid.

Beeldende kunst
Thaise beeldende kunst was van oudsher voornamelijk boeddhistisch. Thaise Boeddha beelden uit verschillende perioden hebben een aantal onderscheidende stijlen. Hedendaagse Thaise kunst combineert vaak traditionele Thaise elementen met moderne technieken.

Literatuur
Literatuur in Thailand is sterk beïnvloed door Indiase hindoeïstische cultuur. De meest opmerkelijke werken van Thaise literatuur zijn een versie van de Ramayana, een Hindoe religieuze epos, genaamd de Ramakien, geschreven in een deel door Kings Rama I en Rama II, en de poëzie van Sunthorn Phu.

Dans
Er is geen traditie van gesproken drama in Thailand, die rol  wordt gevuld door de Thaise dans. De dans onderverdeeld in drie categorieën-Khon, lakhon en likay-khon het meest uitgebreide en likay het meest populair. Nang drama, een vorm van schaduw spelen, wordt gevonden in het zuiden. Uiteraard komt u in de toeristische gebieden de Thaise dans tegen, hetgeen natuurlijk een aangepaste versie is speciala voor de toeristen die niet al te vele met de cultuur van Thailand te maken heeft.

Hoewel het misschien niet echt tot de cultuur gerekend mag worden... de geestenhuisjes. Vrijwel elk huis of kantoor heeft een een geestenhuisje waarin de geesten gehuisvest zijn die op de locatiewoonden voordat er op gebouwd werd, hiervan heeft de bouwsector in Thailand natuurlijk ook dankbaar gebruik gemaakt... geen cultuur met een hoofdletter maar wel een nmiet weg te denken onderdeel van het Thaise leven.

You are here: Home Thailand Leven Cultuur
Thaisereizen

Wij zijn een kleine organisatie die tot doelstelling heeft zo mooi mogelijke rondreizen te organiseren in Thailand.
In Thailand hebben wij een contact persoon die u in uw eigen taal te woord kan staan.

Sitemap  .  Links

Nieuwsbrief