Even lachen om de Thai

thai strand

Als je dit nog nooit gezien hebt is het wel iets waardoor je een wenkbrauw fronsen zal... Mij overkwam mij het in Hua Hin. Languit liggend op mijn dekchair onder een parasol zag ik een bus vol ThaI bij het hotel aankomen waar ik verbleef. Niet echt iets om van op te kijken natuurlijk, wel wat er daarna gebeurde.
De hele bus stroomde leeg en zoals gebruikelijk werden de koffers door het baliepersoneel van de bus naar de hotelkamers gebracht. De thai die net uit de bus kwamen liepen gezamelijk in 1 beweging door naar het strand waar ze mij passeerden en zo de zee in liepen...
Let wel de Thai waren ook niet gestopt om hun kleren uit te trekken.
Ik was stomverbaasd... nu begrijp ik het waarom een beetje.
Thaise mensen hebben van nature het mooie kleurtje wat wij vaak zo wanhopig proberen te krijgen. Echter zij proberen juist wit te worden, dan trek je natuurlijk niet je kleren uit op het strand. Sterker nog... kijk niet raar op als je een Thaise ziet met een wit opgemaakt gezicht of een Thaise die zelfs een dikke laag witte substantie op het gezicht heeft.
Alles om maar witter te worden, net als wij...

Omgangsvormen

De Thai zijn tolerant ten opzichte van buitenlanders, zelf kleden zij zich niet opvallend, zijn beleefd en gedragen zich beschaafd. Zij houden niet van veel bloot en in tempels zijn korte broeken en blote schouders niet toegestaan.
Wijs ook niet naar voet of hoofd en streel een kind niet over het hoofd. Raak een monnik niet aan, ook niet op de arm tikken om iets te vragen.

Verlies van gezicht

In Thailand is net als in de meeste oosterse lande gezichtsverlies iets wat ten alle tijden vermeden moet worden. Een thai zal daar dan ook alles aan doen om dat te voorkomen. Gezichtsverlies kan al optreden doordat u een Thai iets vraagt waar hij of zij geen antwoord op kan geven. Vraag aan een Thai de weg zal hij u altijd een antwoord geven, ook als hij het juiste antwoord niet weet zal hij toch iets vertellen.
Ik heb dat zelf jaren geleden meegemaakt... in een stadje op zoek naar het hotel wat we gereserveerd hadden, vroegen de weg aan een Thai die ons de halve stad doorstuurde waarna we een kwartier later weer op dezelfde plek uit kwamen. Hotel uiteraard niet gevonden...
We reden de straat, waar we oorspronkelijk begonnen een stukje verder in en het hotel bleek een paar honderd meter verderop in die straat te zijn. We hebben er wel om gelachen en tegenwoordig weet ik nu wel hoe ik kan herkennen als ze zomaar iets zeggen.

Een boze reactie aan een Thai gericht is voor de betreffende Thai bijzonder zwaar gezichtsverlies, maar ook zal men jou dan als grof en beledigend zien. Iets wat beslist niet het gewenste effect zal hebben. Eventuele omstandigers zullen u als een lomperik beschouwen.

De bevolking van Thailand

thaise mensen

Thailand telt circa 65 miljoen inwoners, waarvan er zo'n 13 - 14 miljoen in de hoofdstad Bangkok leven. Ondanks de immense indruk die Bangkok op u zal maken is Thailand weinig verstedelijkt. Hoewel Chiang Mai flink zijn best doet om alle kenmerken van een mega stad te verkrijgen

Het overgrote deel van de bevolking woont op het platteland en slecht 20% in een van de steden en dan nog voornamelijk in Bangkok en omgeving. De tweede en derde stad, Korat en Chiang Mai tellen elk nog geen 200.000 inwoners. Ruim 80% van de bevolking is van Thaise origine. De grootste etnische groep in Thailand wordt gevormd door (vijf miljoen) Chinezen. Hun assimilatie in de Thaise samenleving is altijd goed verlopen, vanwege de historische handels- en etnische banden. In het zuiden van Thailand wonen ruim een miljoen Maleisiƫrs, die een Islamitische minderheid vormen.


De Tsjauw Khauw is een verzamelnaam voor de bergvolken in Thailand. Zij komen oorspronkelijk uit buurlanden als Myanmar, China of Laos en vormen ongeveer 1% van de bevolking. Ze wijken etnisch, qua taal en religie sterk af van de rest van de Thaise bevolking en vormen voor toeristen een grote trekpleister. De Karens vormen met driehonderdduizend de grootste bevolkingsgroep. Alhoewel de bergstammen de nodige variatie verlenen aan de etnische samenstelling van de bevolking, scheppen zij ook de nodige problemen.
De meeste stammen leiden een trekkend bestaan, zonder rekening te houden met de huidige politieke grenzen. Daarnaast zijn bepaalde stammen gewend de opiumplant te verbouwen, waarvan zij zelf ook veelvuldig gebruik maken. Een ander probleem is de manier waarop deze stammen het land verbouwen. Zij branden de begroeiing weg om de grond bouwrijp te maken en dit leidt tot ontbossing van de heuvels met erosie als gevolg.

Om een eind te maken aan deze problemen is de Thaise regering een aantal projecten gestart om medische en sociale hulp te geven en daarnaast de opiumteelt te vervangen door ander handelsgewassen.

Chinezen in Bangkok

chinezeninbangkok

Zoals ook in vele ander grote steden wonen de meeste mensen van Chinese afkomst in concentraties bij elkaar. Ook Bangkok heeft zo'n groep die in het eigen Chinatown wonen. Voor ons, de toeristen is dat een kleurrijk deel van de stad leuk om te bezoeken. Een doolhof van kleine straatjes waarin elk gebouw wel een winkeltje of werkplaats lijkt te hebben.

Winkelhuizen kan je dat eigenlijk het beste noemen... men woont er soms letterlijk in de winkel. Veelal heeft men op een verdieping hoger een woondeel en is de begane grond bestemd voor de winkel of het bedrijf.?De chinese eethuisjes zijn een plek van ontspanning, niet alleen om er wat te eten natuurlijk, thee drinken en kijken naar de oude mannen die in hun hemdsmouwen mahjong spelen kan ook een prettig tijdverdrijf zijn net als een wandeling door de wir war van smalle straatjes en steegjes met de vele winketjes. Mede daarom is bezoekje aan ChinaTown in bijna alle rondreizen Thailand opgenomen
Eten in Chinatown

Houd er wel rekening mee dat als u iets gaat eten in een chinees eethuisje dat je geen babi pangan kunt bestellen. Eten bij een chinees in Chinatown Bangkok is wat anders dan u gewend bent in Nederland. Overigens krijgt u met het bestellen van Sweet & Sour pork wel iets vergelijkbaars... Ook in China Town komt u de overal aanwezige eetkraampjes tegen en is er een groot aantal restaurantjes te vinden, dus honger zult u niet krijgen...??Zoals overal houden de chinezen zich wat afzijdig van de rest van de bevolking. Desondanks hebben de Chinezen sleutelposities op vele fronten in de Thaise samenleving.

??In China Town zijn ook een paar goede hotels te vinden, zoals bijvoorbeeld het vier sterren hotel Grand China Princess waar ook fietstocht organisator Co van Kessel zijn kantoor heeft?


bevolking - boeddhisme - cultuur - feestdagen - gezondheidszorg - klimaat - natuur - topografie - wonen

You are here: Home Thailand Leven Bevolking
Thaisereizen

Wij zijn een kleine organisatie die tot doelstelling heeft zo mooi mogelijke rondreizen te organiseren in Thailand.
In Thailand hebben wij een contact persoon die u in uw eigen taal te woord kan staan.

Sitemap  .  Links

Nieuwsbrief