Zelf een rode Thaise curry maken

rodecurrypasta

  • 1/2 eetlepel komijnzaad
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 4 stengels citroengras
  • zest van citroen
  • citroensap van een halve citroen
  • 2 cm laos
  • 4 cm gember
  • 4  uien
  • 6 teentjes knoflook
  • 4  rode pepers
  • 1/2 eetlepel trassi
  • 2 tl zout
  • beetje olie

Rooster de komijn en de korianderzaad kort, olie toevoegen, fijgesneden ui en knoflook toevoegen, fijn gesneden citroengras, laos en gember toevoegen, daarna de rest van de ingrediënten. Kort laten stoven op een laag vuurtje en daarna pureren.

Recept: Thaise kipsalade

500g kipfilet
2 eetlepels olie
1 kleine komkommer
3 bosuitjes
1 rode paprika
150g peultjes
2 eetlepels koriander
100g veldsla
75g noten
2 limoenen

Voor de dressing:
3 eetlepels sojasaus
2 eetlepels sesamolie
1eetlepel geraspte gemberwortel
1 eetlepel chiliesaus
4 eetlepels rode wijnazijn
1 teentje knoflook

Snijd de kipfilet in smalle reepjes. Roerbak ze  8 minuten in de hete olie in wok of hapjespan. Halveer de gewassen komkommer in de lengte en snijd er smalle boogjes van. Snijd de bosui in schuine ringetjes en de paprika in blokjes Kook de peultjes 2 minuten, giet ze af en spoel er koud water over. Meng de ingredienten van de dressing en schep deze door de kipfilet,komkommer, bosui, paprika, en peultjes.
Schik de salade op de veldsla. Stooi er geroosterde noten en koriander over. Leg er partjes limoen bij

Recept voor Pad Thai

250 gr. Mie
125 gr kipfilet in reepjes
100 gr. Garnalen
2 eieren
100 gr. Taugé
3 eetlepels olie
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 sjalotje, fijngehakt
1 theelepel gedroogde chilipepers of paprika
4 eetlepels bruine suiker
4 eetlepels vissaus (nam pla)
4 eetlepels rijstazijn of limoensap
bosje lenteuitjes, in ringen gesneden
1 limoen (garnering)
75 gram wortel, in dunne reepjes (garnering)
75 gram Chinese kool of witte kool in dunne reepjes (garnering)
2 eetlepels geroosterde pinda's, ontveld (garnering)

Bereid de mie volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Fruit de sjalotjes en knoflook in de olie in een wok, tot ze beginnen te kleuren, voeg de garnalen toe. Breek de eieren in de pan en roerbak ze rul. Voeg de suiker, vissaus, rijstazijn, gedroogde rode chili en meng goed door. Voeg de mie toe en roerbak en meng alles goed, voeg lente-uitjes en ¾ deel van de taugé toe en roerbak tot alles gaar is.

Schep op een bord en garneer met pinda's, taugé, wortel, kool en een schijfje limoen

Recept Tom Kha Gai

1/4 liter Thaise kippenbouillon
1/2 liter ongezoete kokosmelk
1/8 liter citroensap
1/8 liter vissaus
4 theelepels gedroogde laos
4 citroenbladeren of 1 theelepel geroosterde citroenschil
2 stengels sereh of 2 theelepels serehpoeder
2 hele kippenborsten
2 groene lomboks
1/2 theelepel suiker

Hak de serehstengels heel fijn.
Snijd de ontvelde en ontbeende kippenborsten in stukken van 2,5 cm.
Snijd de lomboks een beetje schuin in ringen van 3 mm.
Verhit de bouillon in een grote pan.
Voeg de kokosmelk toe en roer tot hij goed is vermengd met de bouillon.
Doe het citroensap en de vissaus erbij.
Roer de laos, citroenbladeren, sereh en kip erdoor.
Laat de soep sudderen, of tot de kip gaar is.
Roer de lomboks erdoor en serveer de soep heet.

Recept Thaise curry noedelsoep

200 gr half-om-halfgehakt
2 eetlepels fijngesneden koriander
1 fijngesneden citroenblad (djeroek poeroet)
1 gesnipperde rode chilipeper
2 eetlepels Nam Pla
4 teentjes knoflook, waarvan 1 fijngesneden en 3 in reepjes
2 theelepels rijstebloem
50 gr laksa (bihoen of glasnoedels)
100 gr spitskool of paksoi in reepjes
1 fijngesneden lente-uitje
1 eetlepel fijngesneden koriander
1 liter kippenbouillon (van tablet)

Meng het gehakt met 1 eetlepel koriander, het citroenblad, de rijstebloem, de chilipeper, de vissaus en de fijngesneden knoflook en draai er balletjes van.
Breng de bouillon aan de kook, voeg de gehaktballetjes toe en laat ze op matig vuur ± 10 garen.
Doe de kool en de lente-ui bij de soep en kook die in 3 minuten beetgaar.
Bak de reepjes knoflook in 1 eetlepel olie in ± 3 minuten lichtbruin.
Breek of knip de laksa in kleinere stukken, overgiet ze in een schaal met heet water, laat ze volgens de aanwijzingen op de verpakking weken en verdeel de noedels over de soepkommen.
Schenk de hete soep erover en bestrooi met de geroosterde knoflook en koriander.

Recept pikante Kip Curry

750g kipfilet
1 eetlepel citroensap
1 theelepel fijngeraspte citroenschil
2 theelepels bruine suiker
1 eetlepel sojasaus
2 eetlepels mosterdolie
2 theelepels sesamolie
2 teentjes knoflook
2 eetlepels vers geraspte gember
2 cm citroengras, fijngehakt
2 uien, in dunne ringen
1 theelepel kaneel
1 theelepel kurkumapoeder
2 theelepels komijnpoeder
3 theelepels kerriepoeder
1/2 theelepel fenegriekpoeder
1/2 theelepel galangapoeder
4 dL ruderbouillon

Snijd de kipfilet in reepjes van 3 cm en meng het in een kom met citroensap en schil, suiker en sojasaus. Verhit mosterdolie en sesamolie in een grote hapjespan.Voeg knoflook, gember, citroengras en ui toe. Bak 2 minuten op matig vuur, tot de ui zacht is. Voeg kaneel, kurkuma,komijn, kerrie,fenegriek en galanga toe. Roerbak 2 minuten. Voeg vlees in gedeelten toe en bak het al omscheppend bruin. Schenk gedeeltelijk de bouillon erbij, meng goed. Breng het aan de kook, temper het vuur en laat de curry 25 minuten sudderen tot het vocht bijna geheel is opgenomen.

Recept Khao Moo Daeng

1 kilo varkensvlees

Marinade:
6 tenen fijngehakte knoflook
2,5 dl. sojasaus
100 gram bruine basterdsuiker
1 theelepel tomatenpure

Saus:
2 eetlepels olie
4 eetlepels fijn gehakte knoflook,
1/2 theelepel zout,
125 gram gemalen geroosterde pinda?s,
2 dl. braadvocht van het varkensvlees,
2 eetlepels maizena opgelost in 3 eetlepels water.

Snij het varkensvlees in dunnerepen en meng met de marinade en laat minimaal 30 minuten marineren.
Roerbak het varkensvlees. Bewaar al het braadvocht voor de saus, laat ze inkoken tot sausdikte.
Maak de saus in een kleine koekenpan, de olie erin en fruit de knoflook goudbruin. Voeg de rest van de ingredienten toe en roer er het maizena-mengsel door. Breng aan de kook en schenk in een kom zodat u de saus apart serveert.
Is lekker met witte rijst.

You are here: Home Reis info Eten in Thailand Thaise recepten
Thaisereizen

Wij zijn een kleine organisatie die tot doelstelling heeft zo mooi mogelijke rondreizen te organiseren in Thailand.
In Thailand hebben wij een contact persoon die u in uw eigen taal te woord kan staan.

Sitemap  .  Links

Nieuwsbrief