Eten waar de Thai eten

Als u ergens rondloopt en u niet goed weet waar u lekker kunt eten volg ik altijd een simpele regel... ik kijk waar de Thai eten. Zit een restaurantje vol met Thai dan is het eten er goed, maar kan wel behoorlijk spicey zijn. Wilt u wat minder gekruid eten zeg dan bij het bestellen Mai Pet, dan krijgt u wat minder scherp gekruid eten op je bord.

U kunt natuurlijk ook kijken waar veel toeristen  eten, met een beetje pech krijgt u dan een wiener schnitzel geserveerd. Daar ga ik niet voor naar Thailand, dat kan in elk middelmatig restaurant in Nederland eten.
Maar smaken verschillen... doe mij maar een Tom Yam Khung (een pittige zoet zure garnalen soep) of een lekkere curry. Keuze genoeg aan heerlijke gerechten. De veronderstelling dat Thais eten altijd scherp is gekruid is onzin, Thai food kent ook milde smaken. Sommige curries zijn zoet en romig... een rijst gerecht geserveerd in een uitgeholde annanas.. heeft uiteraard de smaak van ananas overgenomen.

Eten in een shopping centre

In Thailand kunt u zo ongeveer op elke hoek van de straat wel wat eten. Is er geen restaurant dan zullen er vast wel van overal aanwezige rijdende eetkarretjes zijn. Een andere mogelijkheid is eten in een shoppingcentre. Meestal hebben ze wel een verdieping waar allerlei kraampjes rondom een ruimte met tafeltjes staan.

Hier kunt u voor echt weinig geld eten kopen... voor u wat gaat bestellen moet je wel eerst bonnetjes kopen, als je er na afloop over hebt kunt u ze gewoon weer inwisselen.

Er is niet altijd een menukaart in het engels beschikbaar, maar toch is het vrij simpel om wat lekkers te eten te krijgen. De meeste kraampjes maken maar 1 of 2 gerechten en daar hebben ze afbeeldingen van hangen. U kunt natuurlijk ook kijken wat anderen bestellen en dan met simpele handgebaren aanwijzen wat je wilt hebben. Dat werkt altijd goed... en eten tot u klemvol zitvoor een paar euro.

Eigenlijk heb ik de eerste keren dat ik in Thailand kwam regelmatig in een shoppingcentre gegeten, vooral om dat dat makkelijk is ook al spreken ze geen engels. Het betreffende kraampje waar je dan voor staat maakt meestal maar 1 gerecht, dus aanwijzen en een aantal vingers opsteken voor het aantal porties dat je wil hebben. Dat begrijpt iedereen...
Niet alleen de grote shoppingcenters in Bangkok hebben dit soort eetgelegenheden onder het dak... ook in de rest van het land is het een heel gewoon onderdeel van shoppingcentres. Ook de Big C's (grote winkels waar zo ongeveer van alles verkocht word) hebben meestal een food court ingericht met hetzelfde principe.

Eetkraampjes langs de kant van de weg

nightmarketchiangraiAls u voor het eerst in Thailand komt en Bangkok een beetje gaat verkennen wordt u al snel geconfronteerd met de veelheid aan eetkrampjes langs de kant van de weg. Die zijn niet alleen in Bangkok in die grote antallen te vinden maar ook in de rest van het land is het een onderdeel van het straatbeeld.

Het eerste wat ik dacht toen ik die voor het eerst zag was dat ik daar nooit van zijn leven zou gaan eten. Dat heeft echter maar een paar dagen stand gehouden voordat mijn nieuwsgierigheid (en eetlust) het won van de angst iets te eten waar ik misschien ziek van zou kunnen worden.

Inmiddels een paar jaar verder kan ik melden nog nooit ziek te zijn geweest van eten in Thailand, dus ook niet van het eten van de lekkere sateetjes of andere versnaperingen die ik bij de eetkraampjes genuttigd heb.
Niet alleen snacks kunt u zo kopen voor een paar Baht, maar ook complete gerechten zoals bijvoorbeeld Pad Thai. In verschillende plaatsen zijn er speciale markten waar heel veel van dit soort kraampjes bij elkaar staan en waar men er tafels en stoelen in het midden voor heeft geplaatst zodat het een soort openlucht restaurantjes zijn (nightmarkets). Hua Hin heeft dat op de night bazar maar ook in het noorden in Chiangrai is er een night bazar die vrijwel geheel bestaat uit dit soort kramen. U eet er echt de lekkerste dingen... het aanbod in verschillende gerechten is door de veelheid aan kramen echt groot, en wat ons hollanders aanspreekt... het is echt spotgoedkoop. Communicatie wil nog wel eens lastig zijn... niet iedereen op dergelijke markten spreekt even goed engels, maar gebarentaal werkt altijd goed....

Eten langs de kant van de straat is spotgoedkoop en meestal ook erg lekker. Het is natuurlijk wel verstandig om op te letten dat wat u in uw mond stopt goed doorbakken is. Ziek worden tijdens een vakantie wil niemand uiteraard...


chiangraithaifood DSCN1456 DSCN1460

DSCN1471 DSCN1514 DSCN1538

Bij deze kraampjes verkopen ze uitsluitend verse producten, die men zelf maakt en er blijft ook nooit iets over. Als er aan het eind van de dag iets over blijft eet men het meestal zelf. Zo krijgen klanten altijd een vers product.

 

 

Eten in Thailand

foodcourt

Thailand heeft een bijzonder uitgebreide keuken, van scherpe gerechten tot zoet, zuur, zout... vaak vind je in de meeste gerechten een samenspel van al deze smaken. In Thailand is het ook heel gewoon om langs de kant van de straat te eten. Restaurants zijn er in alle maten en soorten... van de meest luxe restaurants tot de eetkraampjes die bijna letterlijk op elke hoek van de straat vind. Kortom een land waar eten een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven is...

U kunt in Thailand de meest fantastische maaltijden bestellen. De Thaise gerechten zijn vaak lekker pittig en veel al zeer verfijnd. De basis is vaak rijst of noedels (bami), gecombineerd met verse groentes en een vlees- vis- of kipgerecht. 'Mai Pet' is de opmerking die u kunt plaatsen, wanneer u uw gerecht niet te pittig geserveerd wilt hebben.

Daarnaast worden er veel internationale gerechten geserveerd. De Thaise bevolking is heel hygiënisch, toch kan het voorkomen dat u maag- en darmstoornissen krijgt. Vaak komt dit door oververmoeidheid, het drinken van ijskoude drankjes en temperatuurverschillen en niet zozeer vanwege het eten. Om maag- en darmklachten te voorkomen is wel het belangrijk, dat u voorzichtig bent met het eten van gerechten die ongekookt  of vooraf geschild zijn en geen leidingwater drinkt.
Ook is het eten van salades af te raden, indien u niet weet of u snel last van diaree kunt krijgen.  Wanneer u toch last krijgt, is immodium een goed middel!

Thailand kent enorm veel exotisch fruit: mango's, verse ananassen, rambutans, bananen en papaja's smaken het lekkerst wanneer ze vers geplukt zijn ! U zult ze in overvloed aantreffen bij de buffetten en in de stalletjes langs de weg. In de eetstalletjes langs de weg kunt u als een gevoelige maag hebt beter niet gaan eten, hoe lekker de geroosterde stokjes saté ook ruiken. Zelf doe ik het al jaren en heb er nooit problemen door gekregen.

Voor drinkwater koopt u flessen water onderweg en gebruikt u dit ook om uw tanden mee te poetsen. Alle internationale frisdranken zijn te koop, evenals de verschillende exportbieren.
Het lokale Singha-bier is goed te drinken en ook een Pina Colada met vers ananassap smaakt in Thailand lekkerder!
Mekong whisky en de diverse chinese varianten die overal ruim verkrijgbaar zijn zorgden er voor dat ik nu weet waar de kreet Vuurwater is uitgevonden. Misschien wel lekker in een mix drankje maar voor de echte liefhebber van whisky is het niet binnen te houden.

In Thailand is het heel gewoon om wat langs de kant van de weg te eten. Eetkramen vindt u daarom ook echt overal, de Thaise bevolking eet daar vaak wat of neemt het mee naar huis. De gerechten worden ter plekke vers gemaakt en zijn vaak erg lekker...

Als u ergens rondloopt en u niet goed weet waar u lekker kunt eten volg ik altijd een simpele regel... ik kijk waar de Thai eten. Zit een restaurantje vol met Thai dan is het eten er goed, maar kan wel behoorlijk spicy zijn. Wilt u wat minder gekruid eten zeg dan bij het bestellen Mai Pet, dan krijgt u wat minder scherp gekruid eten op uw bord.

U kunt natuurlijk ook kijken waar veel toeristen eten, met een beetje pech krijgt u dan een wiener schnitzel geserveerd. Daar ga ik niet voor naar Thailand, dat kan in elk middelmatig restaurant in Nederland eten. Maar smaken verschillen... doe mij maar een Tom Yam Khung (een pittige zoet zure garnalen soep) of een lekkere curry. Keuze genoeg aan heerlijke gerechten. De veronderstelling dat Thais eten altijd scherp is gekruid is onzin, Thai food kent ook milde smaken. Sommige curries zijn zoet en romig... een rijst gerecht geserveerd in een uitgeholde annanas.. heeft uiteraard de smaak van ananas overgenomen.

Een andere mogelijkheid is eten in een shoppingcentre. Meestal hebben ze wel een verdieping waar allerlei kraampjes rondom een ruimte met tafeltjes staan. Hier kunt u voor echt weinig geld eten... voor u wat gaat bestellen moet je wel eerst bonnetjes kopen, als u er na afloop over hebt kunt u ze gewoon weer inwisselen.

Er is niet altijd een menukaart in het engels beschikbaar, maar toch is het vrij simpel om wat lekkers te eten te krijgen. De meeste kraampjes maken maar 1 of 2 gerechten en daar hebben ze afbeeldingen van hangen. U kunt natuurlijk ook kijken wat anderen bestellen en dan met simpele handgebaren aanwijzen wat u wilt hebben. Dat werkt altijd goed... en eten tot u klemvol zitvoor een paar euro.

Eigenlijk heb ik de eerste keren dat ik in Thailand kwam regelmatig in een shoppingcentre gegeten, vooral om dat dat makkelijk is ook al spreken ze geen engels. Het betreffende kraampje waar je dan voor staat maakt meestal maar 1 gerecht, dus aanwijzen en een aantal vingers opsteken voor het aantal porties dat je wil hebben. Dat begrijpt iedereen...
Niet alleen de grote shoppingcenters in Bangkok hebben dit soort eetgelegenheden onder het dak... ook in de rest van het land is het een heel gewoon onderdeel van shoppingcentres. Ook de Big C's (grote winkels waar zo ongeveer van alles verkocht word) hebben meestal een food court ingericht met hetzelfde principe.

You are here: Home Reis info Eten in Thailand
Thaisereizen

Wij zijn een kleine organisatie die tot doelstelling heeft zo mooi mogelijke rondreizen te organiseren in Thailand.
In Thailand hebben wij een contact persoon die u in uw eigen taal te woord kan staan.

Sitemap  .  Links

Nieuwsbrief